Zateplení domu a fasády: Průvodce pro úspornější bydlení

Zateplení domu je investice, která se vám mnohonásobně vrátí v podobě nižších nákladů na vytápění a klimatizaci, teplejšího a zdravějšího bydlení a také zvýšení hodnoty nemovitosti. V tomto komplexním průvodci se dozvíte vše, co potřebujete vědět o zateplení domu, od výběru izolačních materiálů a způsobu zateplení až po dotace a financování.

Zdroj: Freepik.com

 

Obsah článku:

Zateplení fasády je investice, která se vám mnohonásobně vrátí v podobě nižších nákladů na vytápění a klimatizaci, teplejšího a zdravějšího bydlení a také zvýšení hodnoty nemovitosti.

 

6 důvodů, proč zateplit dům

  • Snížení tepelných ztrát a úspora energie: Zateplením domu zabráníte úniku tepla ven a snížíte tak spotřebu energie na vytápění. To vám přinese značné úspory v rodinném rozpočtu a zároveň pomůžete chránit životní prostředí.
  • Teplejší a zdravější bydlení: Dobře zateplený dům si v zimě déle udrží teplo a v létě chlad. To vám zajistí komfortnější bydlení a zároveň pomůže zlepšit kvalitu ovzduší v interiéru.
  • Zvýšení hodnoty nemovitosti: Zateplený dům je atraktivnější pro potenciální kupce a jeho hodnota je obvykle vyšší než domu nezatepleného.
  • Zdravější vnitřní prostředí: Zateplení snižuje vlhkost v interiéru a zabraňuje tvorbě plísní, které mohou způsobovat zdravotní problémy.
  • Snížení emisí CO2: Snižováním spotřeby energie na vytápění a klimatizaci přispíváte k ochraně životního prostředí a ke snižování emisí skleníkových plynů.
  • Delší životnost stavebních konstrukcí: Zateplení chrání fasádu a střechu domu před povětrnostními vlivy a prodlužuje tak jejich životnost.

 

Kolik stojí zateplení domu?

 

Cena zateplení domu se liší podle toho, jak velkým dům zateplujete, jaký materiál použijete, jak silnou izolaci nebo jaký způsob zateplení zvolíte. Orientačně se ceny zateplení mohou pohybovat mezi 1 800 až 4 000 Kč za metr čtvereční. Celková cena zateplení se tak může vyšplhat na 100 000 až půl milionu korun.

 

Dotace na zateplení domu

 

K financování zateplení fasády domu můžete využít také dotace z programu Nová zelená úsporám. Získat můžete až 50 % způsobilých výdajů na kompletní zateplení z dotace Oprav dům po babičce, 150 000 Kč z dotace Nová zelená úsporám Light nebo až 950 000 Kč z Dotace pro rodinné domy – standard.

 

Jaký materiál použít na zateplení domu?

 

Izolačních materiálů na zateplení domu existuje spousta. Liší se vlastnostmi i cenou. Nejčastěji se využívá polystyren. Mezi nejběžnější zateplovací materiály patří:

  • Minerální vata – skvělá tepelná a zvuková izolace, nehořlavá, prodyšná.
  • Polystyren – levnější varianta s dobrou tepelnou izolací, méně prodyšný.
  • PIR pěna – velmi dobrá tepelná izolace v tenké vrstvě, dražší.
  • Celulóza – ekologický materiál vyrobený z recyklovaného papíru, s dobrou tepelnou a zvukovou izolací.

Zdroj: Freepik.com

 

Jaký zvolit způsob zateplení domu?

 

Dům můžete zateplit zvenku nebo zevnitř. Venkovní zateplení je ale nejběžnější.

 

Venkovní zateplení domu

 

Výhodou venkovního zateplení je, že jím dosáhnete větší tepelné izolace a eliminujete tepelné mosty. Kromě toho je také ideální v případě, že chcete ochránit fasádu před povětrnostními vlivy, zlepšit vzhled domu a zvýšit jeho hodnotu, proto bývá preferovanou volbou při zateplování starých domů. Obvykle je však dražší, montáž je složitější a často vyžaduje stavební povolení.

 

Kdy je potřeba stavební povolení na zateplení domu?

 

Rozhoduje velikost zásahu do původní stavby – pokud dojde ke změně vzhledu stavby (třeba i ke změně barvy) nebo zateplení ovlivní požární bezpečnost, stavební povolení potřebujete.

 

Zateplení domu zevnitř

 

Vnitřní zateplení domu je levnější, rychlejší a není nutné řešit stavební povolení, jelikož nebudete nijak zasahovat do vzhledu zástavby. Na druhou stranu ale musíte počítat s nižší tepelnou izolací, rizikem kondenzace vlhkosti nebo se zmenšením obytné plochy.

 

Jaký typ zateplení zvolit?

 

Pokud se rozhodnete pro venkovní zateplení, pravděpodobně se budete rozhodovat mezi kontaktním zateplením a provětrávanou fasádou.

  • Kontaktní zateplení domu: Jde o nejrozšířenější způsob zateplení, kdy se izolační materiál lepí přímo na obvodové zdi domu a poté se překryje fasádním systémem (omítkou, cihelnou obkladovou deskou apod.). Používá se zejména polystyren, minerální vata nebo PIR pěna.
  • Provětrávaná fasáda: U tohoto způsobu zateplení se mezi izolací a fasádou vytváří vzduchová mezera, která zajišťuje odvod vlhkosti a zabraňuje tvorbě plísní. Kromě klasických materiálů se k zateplení tohoto typu mohou použít také dřevěné obklady.

 

Co můžete zateplit?

  • Zateplení střechy: Zateplit se dá jak šikmá, tak plochá střecha. U šikmých střech se nejčastěji používá metoda, kdy se izolační materiál vkládá do prostoru mezi krokvemi a poté se překrývá sádrokartonem nebo OSB deskami. U plochých střech se izolace pokládá na střechu a poté se překrývá hydroizolační vrstvou.
  • Zateplení podlahy: Zateplení podlahy je důležité zejména u domů, kde dochází k velkým tepelným ztrátám do země. Izolace se pokládá na podlahu pod stávající podlahovou krytinu (dlažbu, lino apod.).
  • Zateplení oken a dveří: Tepelněizolační okna a dveře zabraňují úniku tepla kolem okenních a dveřních rámů. Při výběru oken a dveří je důležité dbát na hodnotu koeficientu prostupu tepla (Uw). Čím nižší hodnota Uw, tím lepší tepelněizolační vlastnosti okno nebo dveře mají.
  • Zateplení podkroví: Zateplení podkroví vám umožní z podkroví vytvořit plnohodnotný obytný prostor. Izolace se pokládá na šikmé stěny a strop podkroví a poté se překrývá sádrokartonem nebo OSB deskami.

 

Zateplení domu a fasády je investice, která se vám v podobě nižších účtů za energie a komfortního bydlení vrátí už v průběhu několika let. Nezapomeňte si však zajistit i pojištění nemovitosti, abyste byli chráněni před neočekávanými událostmi. Využijte kalkulačku pojištění majetku.