Létání v těhotenství: Je to bezpečné?

Ráda byste letěla na dovolenou, ale bojíte se sednout do letadla, když jste těhotná? Žádný strach, pro většinu žen není létání v těhotenství nijak nebezpečné. Existuje ale také několik výjimek, kdy je lepší zůstat doma.

Foto: Freepik.com

Obsah článku:

Těhotenství a letadlo

 

Těhotenství a létání se nevylučují, a pokud nemáte žádné problémy, nemusíte se bát sednout do letadla. Dovolenou u moře si nemusíte odpírat, ani když jste těhotná. Lékaři se shodují na tom, že cestování letadlem v těhotenství je obvykle do 34. týdne relativně bez rizika.

 

Létání na začátku těhotenství – první trimestr

 

Létání na začátku těhotenství je opředeno několika mýty, např. že změny tlaku nebo suchý vzduch mají škodlivý vliv na průběh těhotenství. Výzkumy ale vyvrátily, že by tyto faktory měly negativní účinky na vás nebo dítě. Nicméně je důležité poslouchat své tělo, a pokud se necítíte dobře, tak raději zůstaňte doma. Létání v prvním trimestru těhotenství vám mohou znepříjemnit zejména nevolnosti.

Těhotenství a cestování se nevylučují, ale je důležité se na cestu dobře připravit. Kromě pohodlného oblečení a dostatku tekutin nezapomeňte na cestovní pojištění, které vám v případě neočekávaných událostí zajistí nezbytnou pomoc a pokryje případné výdaje.

 

Létání ve druhém trimestru

 

Druhý trimestr, tedy od 14. do 27. týdne, se považuje za nejlepší pro cestování letadlem. Je to hlavně kvůli tomu, že riziko komplikací je v tomto období nízké a obvykle už také ustaly nevolnosti.

 

Létání ve třetím trimestru

 

Obecně se létání do 34. týdne těhotenství považuje za bezpečné, ovšem od 28. týdne se může riziko komplikací zvyšovat. Buďte proto opatrná, a pokud se necítíte dobře, nikam nelétejte. Některé aerolinky let ženám v tomto stupni těhotenství dokonce zakazují. Je dobré mít potvrzení od lékaře, že letět můžete, ovšem někde ani to nemusí stačit.

Spočítejte si cenu cestovního pojištění online snadno a rychle pomocí naší kalkulačky cestovního pojištění.