Jak překonat jet lag? 5 tipů, jak na pásmovou nemoc

Možná jste to zažili také. Letíte na dovolenou na druhou stranu světa, kde se čas posouvá o několik hodin dopředu nebo dozadu. A místo abyste si od první chvíle užívali zaslouženého volna, několik dní trpíte, protože se nedokážete přenastavit na místní čas. Co je to jet lag a jak ho účinně porazit?

Foto: Freepik.com

Obsah článku:

Co je to jet lag?

 

Označení jet lag neboli pásmová nemoc se používá pro potíže (zejména se spánkem) při cestování přes časová pásma. Váš organismus, resp. cirkadiální rytmus (vnitřní hodiny) je přizpůsoben vaší domovině a při přechodu časovými pásmy se naruší a vy se tak cítíte unavení, nebo naopak až příliš bdělí. Je to proto, že u vás doma je v danou chvíli třeba hluboká noc a vy máte na dovolené poledne. A právě následky tohoto nesouladu se označují jako jet lag.

 

Jak se jet lag projevuje?

 

Příznaky jet lagu jsou různé, mezi ty nejčastější patří zejména porucha spánku, únava, dezorientace, nevolnosti, bolesti hlavy, dehydratace a podrážděnost. Co se spánku týče, projevuje se jet lag odlišně v závislosti na směru cesty. Jestliže míříte na východ, nejspíš vás čekají potíže s usínáním, na západě se zase budete hodně brzo budit.

 

Závažnost jet lagu závisí na tom, kolik časových pásem překročíte. Při jednom až třech rozdíl téměř nezaznamenáte, ovšem pokud poletíte z Prahy třeba do New Yorku, kdy překonáte 6 časových pásem, už jet lag pravděpodobně znatelně pocítíte.

 

Jak dlouho trvá jet lag?

 

Obvykle se pásmové nemoci zbavíte do několika dnů, až 72 hodin může trvat, než se adaptujete na nový čas. Je proto důležité se mu snažit přizpůsobit už od samého začátku.

Cestovní pojištění se slevou 20 %

Sjednejte si cestovní pojištění pohodlně online odkudkoliv a cestujte bez starostí.

Foto: Freepik.com

 

Tipy, jak na jet lag

 

Abyste si svoji dovolenou užili opravdu naplno a překonali jet lag co nejdříve nebo se mu ideálně úplně vyhnuli, zkuste se řídit osvědčenými tipy, jak na to.

 

1. Připravte se už před odletem

 

Začněte se přizpůsobovat novému času ještě před odletem. Upravte svůj spánkový režim – nějakou dobu choďte spát o hodinu dříve, či naopak později, a to podle toho, zda poletíte na východ, nebo na západ.

 

2. Přizpůsobte se novému režimu

 

Je jedno, kdy a kam přiletíte, vždy se snažte co nejdříve přijmout nový časový režim a přizpůsobit se mu. Když přiletíte odpoledne, zkuste vydržet vzhůru až do večera. Při večerním příletu se zase pokuste usnout a s objevováním místních krás začněte až ráno. Adaptaci tak zvládnete mnohem snáz.

 

3. Zkuste melatonin

 

Melatonin, tedy spánkový hormon, se tvoří a uvolňuje přirozeně vlivem vystavení se tmě. Můžete ho ale sehnat i jako doplněk v lékárně, pomůže vám s usínáním a adaptací na nový čas. Užijte ho zhruba hodinu před ulehnutím.

 

4. Dbejte na správný jídelníček

 

V rámci cirkadiálních cyklů hraje klíčovou roli i stravování, dodržování stravovacího režimu dle nového času tak prospěje i vašemu spánkovému rytmu. Vhodné je několik dní před odletem zařadit do jídelníčku spíše lehčí pokrmy a dostatečně pít.

 

5. Při letu odpočívejte

 

Dlouhé lety jsou ideální k tomu, abyste se připravili na nový čas. Prospěte se, relaxujte, snažte se vyhnout modrému světlu z elektroniky. Před odletem směrem na východ se pokuste jít spát alespoň o hodinu dříve. Doporučuje se také naplánovat si přílet do destinace tak, abyste buď měli větší část dne před sebou, nebo šli rovnou spát. Díky tomu pak snáz naskočíte na nový rytmus a přizpůsobíte svůj program během letu (prospíte se, abyste následně vydrželi až do večera, nebo budete vzhůru, abyste pak bez problémů usnuli).

 

Tip navíc: Dovolte si na chvíli zpomalit

 

Na první den po příletu si neplánujte žádné náročné aktivity a nechte tělo, aby si zvyklo. Jste přece na dovolené, tak zpomalte, dejte si dobrou snídani, projděte se po městě, běžte si zaplavat nebo jen tak relaxujte.

Klidná dovolená s ČSOB Pojišťovnou!

Máme pro vás širokou škálu cestovního pojištění, která můžete přizpůsobit svým potřebám. Ať už plánujete rodinnou dovolenou, služební cestu, nebo víkendový výlet, máme pro vás to pravé pojištění. 

Cestování doma i v zahraničí nikdy nebylo pohodovější. Zjistěte, které cestovní pojištění je pro vás to pravé.