Autem do Chorvatska: Kudy jet a kolik vás to bude stát?

Do Chorvatska každoročně míří bezmála milion Čechů. Chorvatsko je zkrátka už klasickou dovolenkovou destinací, která k letním prázdninám neodmyslitelně patří. Pro případ, že se na Balkánský poloostrov rozhodnete vyrazit autem, máme pro vás tipy, kudy jet. Sepsali jsme také orientační přehled, kolik zaplatíte za dálniční známky nebo mýtné poplatky.

Foto: Freepik.com

Obsah článku:

Cesta autem do Chorvatska je oblíbenou formou přepravy, jelikož je relativně levná, pohodlná a dle možností i celkem rychlá. Trasu si ale před odjezdem naplánujte, abyste věděli, kde se vyhnete dálničním a mýtným poplatkům nebo kudy je to nejrychlejší.

 

Cestovní doklady do Chorvatska

 

Než vyrazíte na cestu, zkontrolujte si, zda u sebe máte platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Děti musí mít vlastní doklad (dětskou občanku nebo pas). Při cestě autem vám rozhodně nesmí chybět ani řidičský průkaz, technický průkaz a zelená karta. A nezapomeňte si přibalit i průkaz zdravotního pojištění.

 

Tip: Vždy mějte sjednáno také cestovní pojištění, které pokryje případné zdravotní výdaje i škody, které způsobíte někomu jinému (když třeba omylem shodíte něco v obchodě nebo v hotelu rozbijete drahou vázu).

Cestovní pojištění se slevou 20 %

Sjednejte si cestovní pojištění pohodlně online odkudkoliv a cestujte bez starostí.

Kam do Chorvatska autem?

 

Vydat se na dovolenou do Chorvatska autem přináší hned několik výhod. Když pomineme, že za volantem strávíte přes 10 hodin, poskytne vám auto větší volnost a vyrazit můžete i do malých městeček. Nemusíte se tak spoléhat na městskou dopravu ani přizpůsobovat svůj pobyt jízdním řádům. Díky autu navíc můžete objevovat i menší pláže, kde nenajdete moc lidí, a můžete si tak užít moře v klidu. Malebných zákoutí v této zemi najdete opravdu nepočítaně.

  • Poreč – toto přístavní město na západě Istrie učaruje všechny milovníky historie a architektury. Pláže jsou tam převážně oblázkové, ale lákají na průzračně čistou vodu. Zastavte se třeba na pláži Parentino u borovicového háje pod hotelovým komplexem Valamar.
  • Plitvická jezera – národní park, který proslavily filmy o Vinnetouovi. Překrásná příroda, soustava 16 jezer, vodopády a kaskády jsou pastvou pro oči a uchvátí i ty, kteří turistice zrovna neholdují.
  • Ostrov Krk – tento ostrov je nejsnadněji dostupný a dostanete se na něj po silničním mostu. Nabízí opravdu krásné pláže, ale i historické památky nebo krápníkovou jeskyni Biserujka.
  • Primošten – jestliže milujete bloudění v malebných uličkách, pak je Primošten přímo pro vás. Olivové háje, vinice a krásné pláže už jsou jen třešničkou na dortu.
  • Dubrovník – historické město, které proslavil seriál Hry o trůny patří k nejvýznamnějším letoviskům v Chorvatsku. Obdivovat zde můžete historickou část města s opevněním, které jej odděluje od krátkého úseku Bosny a Hercegoviny.

 

Foto: Freepik.com

 

Do Chorvatska autem: Kudy jet?

 

Cestování do Chorvatska autem je mezi Čechy nejoblíbenější možností dopravy. Z Prahy vám cesta zabere zhruba 12 hodin, urazíte přitom asi 1 000 km. Počítejte ale s několika hodinami navíc, a to kvůli neočekávaným situacím, které mohou na cestách nastat.

 

Do Chorvatska přes Slovinsko

 

Na otázku „kudy do Chorvatska?“ je nejčastější odpovědí „přes Rakousko a Slovinsko“. Tato možnost dává smysl, zejména když míříte do Splitu, na Makarskou a do okolních letovisek. Nejoblíbenější trasa vede přes Brno směrem na Vídeň do Grazu a přes slovinský Maribor až do cíle v Chorvatsku. Variant ale máte na výběr několik.

 

  • Trasa 1: Praha–Brno–Vídeň–Graz–Maribor–Záhřeb–Split

Tato trasa patří k těm nejrychlejším a navíc míjí zpoplatněné tunely. Jestliže vyrážíte z Prahy, připravte se na možné zdržení a zácpy na D1 směrem na Brno. Doporučujeme vyrazit raději brzy ráno nebo v noci. Cesta do Splitu trvá 12,5 hodiny.

 

  • Trasa 2: Praha–Jihlava–Znojmo–Vídeň–Graz–Maribor–Záhřeb–Split

Chcete-li se vyhnout dálnici D1, můžete sjet na Jihlavu, jet na Znojmo a odtamtud směrem na Vídeň. Tam už se připojíte na předchozí trasu.

 

  • Trasa 3: Praha – České Budějovice – Salzburg – Villach – Lublaň – Postojna – Kozina – Koper – Istrie

Chystáte se v Chorvatsku zakotvit na Istrii? Pak zvolte trasu přes České Budějovice do Salzburgu a směrem na slovinskou Lublaň a následně do cílové destinace. Tato trasa je tou nejkratší a nejrychlejší, ale počítejte s průjezdem zpoplatněnými tunely (Tauern a Katschberg). Můžete je objet, ovšem cesta vede přes hory a zahrnuje prudké klesání a stoupání, tak buďte opatrní.

 

Do Chorvatska přes Maďarsko

 

Trasa přes Maďarsko sice není tou nejvyhledávanější, ale zejména cestovatelé z Moravy ji ocení.

 

  • Trasa: Praha–Brno–Bratislava–Mosonmagyaróvár–Szombathely–Lendava–Varaždin–Záhřeb–Split

Trasa vede přes Bratislavu k maďarskému lázeňskému městu Mosonmagyaróvár a pak směrem na Lendavu. Výhodou je, že se na této trase vyhnete Slovinsku a dálnicím v Maďarsku, takže ušetříte. Na druhou stranu vám cesta potrvá asi 12,5 hodiny.

Spočítejte si cenu povinného ručení

Využijte naši kalkulačku povinného ručení pro snadné a rychlé sjednání online.

Kolik stojí cesta do Chorvatska?

 

Zajímá vás, kolik stojí cesta do Chorvatska autem? Odpověď se bude lišit podle vámi zvolené trasy. Jestliže chcete jet rychle, asi pojedete po dálnicích, v tom případě počítejte s výdaji za dálniční známky (v ČR, Rakousku, Maďarsku a ve Slovinsku) nebo s platbou mýtného (v Chorvatsku). Zpoplatněn je i průjezd některými tunely.

 

Dálniční známky a mýto

 

Dálniční známku budete potřebovat pro každou zemi zvlášť. V současnosti jsou všechny elektronické a koupíte je online. Při nákupu vždy pečlivě zkontrolujte dobu platnosti. V Chorvatsku nahrazuje dálniční známky mýto, při vjezdu na dálnici si z turniketu vezmete lístek a při výjezdu pak zaplatíte poplatek, jehož výše se odvíjí od ujeté vzdálenosti.

 

Dálniční známka pro auta do 3,5 tuny

Cena / přepočet v Kč*

Platnost

Česko

200 Kč

1denní

270 Kč

10denní

430 Kč

2měsíční

2 300 Kč

roční

Rakousko

8,60 € / 216,50 Kč

1denní

11,50 € / 289,50 Kč

10denní

28,90 € / 752,50 Kč

2měsíční

96,40 € / 2 426 Kč

roční

Slovinsko

16 € / 403 Kč

7denní

32 € / 805,50 Kč

měsíční

117,50 € / 2 957 Kč

roční

Slovensko

12 € / 302 Kč

10denní

17 € / 428 Kč

měsíční

60 € / 1 510 Kč

roční

Maďarsko

6 400 Ft / 409,50 Kč

10denní

10 360 Ft / 663 Kč

měsíční

57 260 Ft / 3 663 Kč

roční

* Přepočet dle kurzu ČNB ke dni 3. 7. 2024

 

Mýtné v Chorvatsku 2024

 

Přehled zpoplatněných úseků a cen najdete na stránkách hac.hr. K dispozici je tam také interaktivní mapa, která zobrazuje aktuální dopravní situaci. Cena mýtného se odvíjí od vaší trasy a vzdálenosti, kterou ujedete po placeném úseku.

 

Dálnice

Vzdálenost

Cena pro auta do výšky 1,9 m

A1: Zagreb–Zadar

253 km

27 € / 679,50 Kč

A1, A6: Zagreb–Rijeka

135 km

9,20 € / 231,50 Kč

A2, A1: Macelj (SLO/HR) – Split

444 km

21 € / 528,50 Kč

A3: Zagreb Istok – Lipovac (HR/SRB)

258 km

16,90 € / 425,50 Kč

 

Tip: Při cestách do zahraničí se kromě povinného ručení hodí mít také havarijní pojištění. Sjednejte si ho jednoduše online u ČSOB Pojišťovny.

Spočítejte si cenu havarijního pojištění

Sjednejte si havarijní pojištění online a získejte slevu 20 %.