Kupní smlouva na auto - vzor 2024

Kupní smlouva by měla být součástí jakéhokoliv prodeje, ať už jde o auto, motorku, nebo třeba kolo. Chrání totiž kupujícího i prodávajícího a minimalizuje rizika spojená s pozdějšími spory. Co musí obsahovat kupní smlouva na auto? Napoví vám vzor kupní smlouvy na auto.

 

Zdroj: Freepik.com

Obsah článku:

Kupní smlouva na auto – vzor

 

Vzor neprůstřelné kupní smlouvy na auto vám může udělat jen právník. Když ale budete chtít ušetřit a sepsat si kupní smlouvu na auto sami, pohlídejte si, aby vždy obsahovala informace o prodávajícím a kupujícím. Důležité jsou v tomto případě také informace o samotném vozidle a jeho specifikace, závady a další detaily. Vymezením všech náležitostí jste chráněni při případné reklamaci či možných stížnostech. Rozhodně proto nepodceňujte její sepsání ani důkladné pročtení.

 

Co by měla obsahovat kupní smlouva na auto?

 

V jednoduché kupní smlouvě na auto by neměly chybět následující údaje:

  • Identifikace smluvních stran: Jméno, příjmení, adresa a kontaktní údaje prodávajícího a kupujícího.
  • Identifikace vozidla: Značka, model, VIN kód, SPZ, datum první registrace, počet najetých kilometrů, barva a další relevantní údaje o voze.
  • Kupní cena: Celková kupní cena vozu včetně DPH a způsob platby (hotově, převodem na účet atd.).
  • Technický stav vozidla: Podrobný popis technického stavu vozu, a to s uvedením případných vad.
  • Příslušenství: Seznam veškerého příslušenství, které je součástí prodeje (např. rádio, tažné zařízení, střešní nosič).
  • Předání vozidla: Datum a čas předání vozidla, včetně místa a způsobu předání klíčů a dokumentů.
  • Prohlášení prodávajícího: Prohlášení prodávajícího o tom, že je výhradním vlastníkem vozu a že na něm neváznou žádné dluhy ani jiná zástavní práva.
  • Podpisy obou stran: Datum a podpisy prodávajícího i kupujícího.

Než kupní smlouvu na auto podepíšete, doporučujeme vám si vozidlo prohlédnout a zjistit, zda jeho stav odpovídá stavu uvedenému ve smlouvě.

 

Nezapomeňte ukončit povinné ručení

 

Pokud jste prodávajícím, nezapomeňte při prodeji na ukončení povinného ručení a případně také havarijního pojištění, pokud ho máte sjednané. Pojištění totiž nezanikne automaticky, ale je nutné pojišťovně oznámit změnu vlastníka.

Jako kupující pak nezapomeňte na sjednání nového povinného ručení a dalšího pojištění co nejdříve po koupi, nejlépe v tentýž den.

Spočítejte si cenu povinného ručení

Využijte naši kalkulačku povinného ručení pro snadné a rychlé sjednání online.

Smlouva o smlouvě budoucí – kupní smlouva na auto

 

Pokud chcete mít jistotu, že prodej opravdu proběhne, sepište smlouvu o smlouvě budoucí, v které se obě strany zavazují, že v budoucnu uzavřou kupní smlouvu na dané auto. Tato smlouva definuje záměr koupě a prodeje vozidla v budoucnu, není to samotná kupní smlouva, ta se uzavře až později.

Obsah smlouvy o smlouvě budoucí pro kupní smlouvu na auto je téměř totožný s obsahem samotné kupní smlouvy. Zahrnuje identifikaci obou stran, identifikaci a specifikaci vozidla, předběžně domluvenou kupní cenu, podmínky odstoupení od smlouvy, termín uzavření kupní smlouvy a podpisy obou stran.

Výhodou takovéto smlouvy je, že si vozidlo rezervujete, máte čas na rozmyšlenou a na sepsání kupní smlouvy.

 

Kupní smlouva na ojeté vozidlo – prověřte vlastníka i auto

 

Jak prověřit vozidlo?

 

Při koupi ojetiny je vždy dobré si prověřit vozidlo, resp. jeho historii. Tu můžete najít dle VIN kódu. Zjistíte, zda nejde o bourané či odcizené vozidlo. Uvidíte také historii emisních a jiných servisních kontrol a další.

Přečtěte si více v článku: VIN kód: Co to je a kde ho najdete?

A ani není na škodu zkontrolovat tachometr a najeté kilometry. Tento detail totiž mnohdy dokáže s cenou hodně hýbat. Jak poznat stočený tachometr a jak ho zkontrolovat podle VIN, si přečtěte v článku: Kontrola tachometru 2024: Jak poznat stočený tachometr?

 

Jak prověřit vlastníka?

 

Velmi snadno se může stát, že na původního vlastníka byla uvalena exekuce a vy o tom nemusíte vůbec vědět. Jednoho dne k vám tak přijde exekutor a vozidlo vám zabaví. Abyste této situaci předešli, prověřte si vlastníka ještě před podpisem kupní smlouvy na auto. Nejlepší je podívat se do Centrální evidence exekucí a dle jména a data narození nebo rodného čísla či IČO zjistíte potřebné informace.

 

Vzor kupní smlouvy na auto 2024

 

Kupní smlouva

 

Prodávající

Jméno a příjmení:
Datum narození / IČO:
Bytem:
(dále jen „prodávající“)

 

a

 

kupující

Jméno a příjmení:
Datum narození / IČO:
Bytem:
(dále jen „kupující“)

 

uzavírají dle ust. § 2079 a násl. zák. č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, tuto
kupní smlouvu o koupi automobilu:

 

I. článek

Prodávající prohlašuje a svým podpisem této smlouvy stvrzuje, že předmět prodeje je v jeho výlučném vlastnictví a že na vozidle neváznou žádná práva a pohledávky třetích osob. Dále prohlašuje, že vůz není odcizený, vozidlo není použito jako zástava, není předmětem exekuce a prodávajícímu nejsou známy žádné okolnosti, které by bránily prodeji vozidla.

II. článek

Předmětem prodeje je osobní automobil

 

Značka:
Model, typ:
VIN:
Rok výroby:
Počet najetých kilometrů uvedených na tachometru: ............ (odpovídá skutečnému počtu najetých kilometrů)

 

(dále jen „vozidlo“).

 

Další podrobnosti o prodávaném vozidle (parametry, výbava, příslušenství):

-
-
-
-
-
-

 

Prodávající odpovídá za pravdivost uvedených vlastností vozidla.

 

III. článek

Vozidlo uvedené ve II. článku této smlouvy prodává prodávající kupujícímu se všemi součástmi a příslušenstvím za sjednanou celkovou kupní cenu ve výši ............ Kč (slovy: ........................ korun českých).

 

IV. článek

Kupující je srozuměn se skutečností, že kupuje věc již užívanou, a prohlašuje, že se podrobně a pečlivě seznámil s technickým stavem vozidla, jeho obsluhou a že s ním byla provedena zkušební jízda. Kupující prohlašuje, že byl prodávajícím zřetelně seznámen s níže uvedenými závadami vozidla a bere je na vědomí. Prodávající prohlašuje, že žádnou závadu, která je mu známa, kupujícímu nezatajil.

 

Závady vozidla:

-
-
-
-
-
-

 

V. článek

Kupní cena uvedená ve III. článku této smlouvy byla zaplacena v plné výši k rukám prodávajícího před podpisem této kupní smlouvy, což smluvní strany osvědčují svými níže připojenými podpisy.

Prodávající předává kupujícímu:
osvědčení o registraci vozidla část II. (velký technický průkaz) číslo:
osvědčení o registraci vozidla část I. (malý technický průkaz) číslo:
2x klíče od vozidla
servisní knihu vozidla č. ............, vydanou dne ............ (kým) ............

 

VI. článek

Nahlášení změn v evidenci držitelů motorových vozidel zajistí kupující, a to na svůj náklad, k čemuž mu tímto prodávající uděluje plnou moc.

 

VII. článek

Kupující bere na vědomí, že prodávající bezprostředně po podpisu smlouvy zruší pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla, a kupující je tedy povinen bezodkladně vozidlo pojistit, a to nejpozději do pěti pracovních dnů.

 

VIII. článek

Smlouva byla vytvořena ve dvou vyhotoveních s tím, že obě pare mají platnost a závaznost originálu. Účastníci si smlouvu přečetli, jejímu obsahu rozumějí a souhlasí s ním, což stvrzují vlastnoručními podpisy.

 

Místo a datum:

 

 

Podpisy:

..............................
prodávající
..............................
kupující